2014. július 1., kedd

Visszatekintés az elmúlt 10 évre, a teljesség igénye nélkül…



X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán - 2014. július 3-13.

Gedeon József | Fotó: Kiss Zoltán
Gedeon József, a gyulai Várszínház igazgatója 1999-ben döntötte el, hogy hódolva angolmániájának illetve a nagy drámaköltő iránti tiszteletének, minden nyáron bemutatnak egy-egy Shakespeare-darabot. Majd néhány év múlva megfogalmazódott a nagy terv: legyen egy olyan rangos, nemzetközi rendezvény Gyulán, ahova a legjelentősebb Shakespeare-előadásokat lehet meghívni a világból. A 600 éves gyulai téglavár reneszánsz udvara kínálta a helyszínt: álmodni se lehetne jobb díszletet.

2005 óta világhírű rendezők fogadták el a meghívást: Eimuntas Nekrosius, Oskaras Korsunovas, Silviu Purcarete, Andrei Serban és Robert Sturua, Peter Brook egy vagy több rendezése érkezett Romániából, Litvániából, Nagy-Britanniából, és jöttek vendégek Japánból, Dél-Koreából, az USA-ból, Németországból, Lengyel­ország­ból és Szerbiából is, eddig összesen tizenhat országból. Idén ismét itt a londoni Globe előadása és egy újabb nagy név: Luk Perceval is.
A magyar rendezők színe-java számíthatott meghívásra: minden évben született premier és megérkeztek a legjobb magyar nyelvű Shakespeare produkciók is többek között Alföldi Róbert, Bagossy László , Bocsárdi László, Horváth Csaba, Schilling Árpád, Szász János, Tompa Gábor, Vidnyánszky Attila, Zsótér Sándor, Tim Carroll rendezésében.

„Kortársunk még Shakespeare?” Ez a X. Shakespeare Fesztivál két napos konferenciájának címe. Mindenki ismeri választ: igen! Mégis jó erről beszélni olyan társaságban, amelyben ott van a legnevesebb angol Shakespeare-kutató, Stanley Wells professzor, aki visszatérő vendég Gyulán. A tíz év munkájának elismerése a Magyar Shakespeare Bizottság támogató együttműködése mellett a Gyulai Várszínház jelentős szerepe az European Shakespeare Festivals Networkben.
 
Caroll Vanwelden | Fotó: Kiss Zoltán

A Shakespeare Fesztiválnak minden évben része a zene, olyan kiválóságok részvételével, mint Emma Kirkby és a London Baroque, a Musicians Of The Globe Philip Pickett vezetésével, vagy Caroll Vanwelden, aki már másodszor jön az idén jazz-szonettekkel. Játszott itt Szakcsi Lakatos Béla, 2012-ben Vukán György felkérésre írta és adta elő Vihar című kompozícióját. Itt vannak az ifjak is: újrázni fog a W.H. együttes Senával és slam poetryvel, a kortárs zenét Petrovics Emil szonettjei képviselik 2014-ben.



Jönnek írók, költők minden évben, hogy a kollégáról, Shakespeare-ről (is) beszéljenek: Bereményi Géza, Esterházy Péter, Nádasdy Ádám, Varró Dániel szavaira teltház volt kíváncsi a Kamarateremben.

Idén először fiatal diák-színjátszók előadásaiból rendezik az I. Fringe Fesztivált. A Vár körül ők adják majd meg a kezdőhangot az esti, nagy produkciókhoz. Nem tudhatjuk, nem közülük kerül-e ki egyszer, az újabb bátor és elszánt szervező, aki minden nehézség ellenére megvalósít egy nemzetközi fesztivált. Mivel a Várszínház igazgatója, Gedeon József maga is valahogy így kezdte: „A nézőket a 60-as, 70-es években a várba vezető rámpán fáklyát tartó katonák, a kapunál őrök várták, diákként 72-ben és '73-ban magam is köztük álltam. Páncélingben, sapkában, markomban karddal és alabárddal kezdtem a várszínházas életemet.” – mesélte egy interjúban.

Közben megújult a Vár, de ma is van alabárd, fáklyák és kard, történelmi ruhába öltözött hölgyek várják a nézőket, helyieket, nyaralókat és az egyre nagyobb számban érkező szakmabelieket. Az eltelt években száznál is több előadást látott itt több ezer színházrajongó.

2014. július 3-án elkezdődik és 13-ig tart a X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyulán.